Dorpsbelang Anjum e.o.
 

Nieuws

januari 2024

Reanimatie en AED-training 

























januari 2024

Kerstboom inzameling 2024 - Parkeerterrein MFA De Dobbe














november 2023

Inloopavond Woningbouw Terpsterwei




























september 2023

Sloop oude kleuterschool
Vanaf week 40 worden de nutsvoorzieningen afgekoppeld en daarna zal worden gestart met de sloop van de oude kleuterschool. De WMR zal omwonenden op de hoogte houden. Het terrein wordt geëgaliseerd en ingezaaid met graszaad.















september 2023

Gratis computercursussen in bibliotheek Dokkum
De Bibliotheek biedt verschillende cursussen en spreekuren, waarvan een
aantal gratis is. Iedereen kan zich aanmelden, ook als u niet lid bent van
de Bibliotheek. Klik hier voor meer info. 


september 2023
Programma PlusBus Stichting Welzijn Het Bolwerk

Klik hier voor meer info. 



juni 2023

Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2022

Financieel verslag 2022



mei 2023

BODEMDALING DOOR GASWINNING
De bodem in de Dongeradielen daalt door gaswinning van de NAM. Die daling heeft onder meer nadelige effecten op de waterhuishouding en de landbouw in het gebied. Bij de gebiedsontwikkeling Dongeradielen zoeken we samen met de streek naar oplossingen voor deze schade. We maken een gebiedsplan met concrete maatregelen om schade aan het watersysteem te herstellen of te compenseren. Dit is het belangrijkste doel van het gebiedsproces. Om dit plan te kunnen maken zijn betrouwbare gegevens nodig over bodemdaling. Zowel over de daling die al heeft plaatsgevonden als over de daling die nog verwacht wordt. Op basis daarvan kunnen we schade aan het watersysteem bepalen en maatregelen bedenken om deze te herstellen of te compenseren.

De NAM is verantwoordelijk voor het meten van bodemdaling door gaswinning en het maken van prognoses van toekomstige daling. De NAM geeft daarom tijdens de informatiebijeenkomst een toelichting op het meten van bodemdaling, de prognoses voor de verwachte bodemdaling en hoe deze gegevens getoetst worden. Het Staatstoezicht op de Mijnen gaat daarna in op de rol als onafhankelijk toezichthouder die ze hierbij heeft.

TOEKOMSTBESTENDIG WATERSYSTEEM
Bodemdaling door gaswinning heeft op lange termijn negatief effect op het watersysteem: er is minder ruimte om water te bergen en de drooglegging (de afstand van het maaiveld tot het grondwater) neemt lokaal af. Op sommige plekken is dit al merkbaar. Ook klimaatverandering is een bedreiging voor het functioneren van het watersysteem. Langere perioden van droogte zorgen ervoor dat er minder zoet water beschikbaar is. Extreme piekbuien kunnen juist voor wateroverlast zorgen. Na de zomer geven we een toelichting op de doelen om het watersysteem Dongeradielen toekomstbestendig te maken. Wat gebeurt er als we niets doen?

WILT U MEER WETEN OVER GEBIEDSONTWIKKELING
DONGERADIELEN?

 Kijk op: www.fryslan.frl/dongeradielen.
 Hier kunt u zich op de website ook aanmelden voor de (digitale) nieuwsbrief.
 Vragen? Neem contact op met Jouke Eppenga via het Klantcontactcentrum van de provincie
Fryslân, via telefoon 058 - 292 59 25 of provincie@fryslan.frl.


Schade door gaswinning in Fryslân melden.

Bodemdalingskaart




januari 2023

Nieuw e-mailadres

We hebben een nieuw e-mailadres: info@dorpsbelanganjum.nl



november 2022

Gouden Gidsen Gilde

De Stichting Vitale Waddenkust is een vrijwilligers organisatie en wil de leefbaarheid aan de Waddenkust versterken door middel van nieuwe initiatieven en bestaande zaken te verbinden. Zo organiseert de stichting de komende winter cursus Gouden Gidsen Gilde. Zie hier voor meer informatie.



september 2022

Digitale ôffalkalinder en ôffalapp

De gemeente heeft recentelijk de digitale afvalkalender en afvalapp gelanceerd. U kunt de ôffalkalinder bekijken op www.offalkalinder.nl, daarnaast is er een link vanaf de gemeentelijke website naar de afvalkalender. In de Appstore en de Playstore is de ôffalapp van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel te downloaden. Gebruik het zoekwoord ‘Ôffalapp’ (met dakje op de o). De papieren kalender wordt niet meer standaard verstuurd. Voor inwoners die niet over digitale middelen beschikken, verstrekt de gemeente op aanvraag de afvalkalender. Hiervoor kunnen zij contact opnemen de gemeente via: (0519) 29 88 88.
























september 2022

Staatsbosbeheer plant nieuwe bomen wegens essentaksterfte in Noard -Fryslân
Staatsbosbeheer gaat de komende maanden herplant uitvoeren in enkele dorpsbosjes van Noard-Fryslân. Op een paar plekken waar dit nodig is, zal worden geklepeld met een bosklepel om de bodem geschikt te maken voor het planten van nieuwe bomen. Dit is nog een maatregel in het kader van de bestrijding van de essentaksterfte
Staatsbosbeheer gaat de komende periode in een aantal gebieden in Noard- Fryslân nieuwe bomen planten in dorpsbosjes. Dit zijn bosjes waarin afgelopen jaren is gedund om de Essentaksterfte te bestrijden. Waar dat nodig is, wordt de bodem geschikt gemaakt voor het planten van nieuwe bomen met een bosklepel. Het gaat om bosjes bij Ezumazijl, Rinsumageest (Burmaniaweg), Niawier, Wierum en Hantumhuizen. 
Nieuwe bomen planten
De bosklepel- en plantwerkzaamheden wordt door Staatsbosbeheer uitbesteed aan een aannemer. Op het kaartje in de bijlage zijn de verschillende locaties waar deze werkzaamheden worden uitgevoerd weergegeven. 

Wat was essentaksterfte ook alweer?
Essentaksterfte dook voor het eerst op in de jaren 90 in Polen. De schimmelziekte heeft zich vervolgens langzaam over Europa verspreid. In 2010 is de ziekte voor het eerst in Groningen vastgesteld. Daarna is de ziekte snel verspreid over Nederland. Voornamelijk jonge bomen en jonge hakhoutbeplantingen lopen schade op door de schimmel. De aantasting komt door een schimmel die zich via sporen door de lucht verplaatst. De sporen zijn van het vals essenvlieskelkje (Chalara Fraxinea). Deze schimmel dringt via de bladeren in de houtvaten van de essen waardoor deze verstopt raken, met het gevolg dat de bladeren verwelken en takken in de toppen van de bomen afsterven. Als de bomen ziek zijn, zijn ze meer vatbaar voor secundaire aantastingen zoals de honingzwam die de wortels aantast. Momenteel is er geen oplossing voor de ziekte.
Waarom nu ingrijpen?
De eerste jaren was er nog hoop op herstel, maar nu blijkt dat dit herstel uitblijft, is ingrijpen noodzakelijk. De veiligheid speelt hierbij ook een bepalende rol. Waar wordt ingegrepen zal de komende jaren worden gestreefd naar een natuurlijke bosverjonging en –ontwikkeling en op plaatsen waar dit nodig wordt bijgeplant. Allemaal met het doel in de toekomst weer een duurzaam functionerend bos met een hoge biodiversiteit te krijgen.
Wettelijke bepalingen
Volgens boswachter Hoekstra is nu het goede moment om de werkzaamheden uit te voeren. Het broedseizoen is nu afgelopen en de bodem is goed begaanbaar. Staatsbosbeheer meldt de werkzaamheden aan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ook worden de broedplaatsen van roofvogels afgezet en beschermd tijdens de werkzaamheden. Dit zijn we verplicht vanuit de natuurbeschermingswet.



juli 2022

Bordje geplaatst bij het kunstwerk van Jan van der Woude “De Dialoog”

 



juli 2022

Jaarwisseling in Anjum – een traditie voor iedereen
Inmiddels heeft het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de jaarwisseling, in opdracht van de
gemeente plaats gevonden. Dit onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijk
onderzoeksbureau COT, het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.
Om alle feiten helder te krijgen zijn er met alle betrokken partijen (burgemeester, politie,
brandweer, vertegenwoordigers van de jeugd in Anjum en dorpsbelang) een aantal bijeenkomsten
geweest en zijn er interviews door het COT afgenomen.
De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in een rapport van het COT. Dit volledige rapport
wordt nog op de site van Dorpsbelang geplaatst.
Op woensdag 6 juli is er een afsluitende bijeenkomst met alle betrokken partijen geweest in MFA “De
Dobbe”. Deze hebben gezamenlijk het rapport besproken en geëvalueerd.
Ook is er vooruitgekeken naar de komende jaarwisseling, daarbij hebben we met name gekeken in
mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. We hebben afgesproken dat de jeugd van Anjum, de
politie, de dorpencoördinator en het dorpsbelang dit samen oppakken in de maanden oktober t/m
december. We hebben de wens uitgesproken om er de komende jaarwisseling met elkaar een feest
voor iedereen van te maken.
Het bestuur van Dorpsbelang Anjum is zeer blij en tevreden met de deelname en positieve inbreng
van de Anjumer jeugd tijdens de afgelopen periode. Veel dank daarvoor.

Klik hier voor het rapport.



juni 2022

Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2021

Financieel verslag 2021



mei 2022

Mogelijke gasboring Ternaard

Op 10 maart overhandigde de voorzitter van de tijdelijke Gebiedscommissie, Bart Bakker, het advies aan de voorzitter van het Fries Bestuurlijk Overleg Ternaard, Johannes Kramer. De Friese overheden gaan dit advies verder concretiseren, maar wachten nu eerst op het besluit van de Staatssecretaris of de gaswinning wel of niet zal worden vergund. De tijdelijke Gebiedscommissie blijft wel in de lucht, maar dan als klankboord-groep voor de Friese overheden. Klik hier voor de handout. 

Meer informatie vindt u op: https://www.noardeast-fryslan.nl/omgevingsproces-ternaard



april 2022

Bestuursleden gezocht!

We zoeken nieuwe bestuursleden voor het Dorpsbelang Anjum e.o.. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het bestuur. 



april 2022

Nieuwe AED

In 2021 was één van de statiegeldacties bij COOP Rosier bedoeld om geld in te zamelen voor de aanschaf van een nieuwe AED door Dorpsbelang Anjum. Dankzij de vele statiegeld bonnetjes is dit gelukt! De AED hangt bij de hoofdingang van MFA De Dobbe.

In aanvulling daarop organiseert Dorpsbelang op donderdag 6 oktober een AED (herhalings-)cursus in MFA De Dobbe. Geef je op via dorpsbelang@anjumweb.nl. 





Agenda

Er zijn momenteel geen berichten.